Pàgines

3 de gener de 2014

Origen del pa amb tomàquet

Va escriure Nèstor Luján que possiblement l’origen del pa amb tomàquet l’hauríem de trobar en les cases de pagès, eramuna manera d’aprofitar el pa sec i els excedents de les collites de tomàquets de l’estiu. El tomàquet va ser introduït a Europa pels descobridors d’Amèrica al segle XVI però no es va admetre com hortalissa comestible fins al segle XIX. Aquesta troballa es va estendre per tota la Mediterrània, les Balears, algunes zones de l’Aragó, alguns pobles del Llevant, Malta i el sud d’Itàlia.

Un antecedent de sucar el pa amb tomàquet podria ser el pa amb vi i el pa amb oli, amb antecedents de l’època romana.

En els països del nostre entorn: La pissaladière marsellesa, una senzilla pizza italiana o la panzanella són representacions d’aquesta combinació de farina i tomàquet. Però varen ser els catalans qui varen pensar en juntar aquest ingredients d’una manera molt més senzilla: Una llesca de pa, tomàquet, oli i sal.

El pa amb tomàquet admet tantes varietats com a gustos  Ni hi ha que els agrada amb xocolata, amb sobrassada, banda i banda, amb embotits, amb pernil, amb pa anglès.

Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada